BlogiPower ShiftPower Shift 2016

Minä ja muuttuva ilmasto

Ainutkertainen elämä on mittaamattoman arvokasta. Kuinka elää niin, että olisi joka päivä syytä katsoa itseä peilistä pää pystyssä ja ylpeänä?

Nykyaika pirstaloittaa elämäämme. Arki on tullut monimutkaiseksi. Hallinnan tuntu on heikentynyt.

Jokainen ihminen haluaa liittää omaa elämäänsä osaksi jotakin itseään suurempaa ja arvokasta. Hallinnan tuntu lisääntyy kun tunnistaa millaisiin asioihin ja ilmiöihin arkiset valintani minua liittävät. Millaista maailmaa valintani rakentavat?

Energia on ihmiskunnan ydinkysymys. Jos käyttämäni lämpö-, liike- ja sähköenergia tuotettaisiin lihasvoimalla, tarvittaisiin 150 ihmistä sitä tuottamaan yötä päivää. Miten tarvitsemani energia tuotetaan? Mistä energiantuotannossa käytettävä raaka-aine saadaan? Kuka raaka-ainetta tuottaa ja millaisissa olosuhteissa? Onko käyttämäni sähkö puhdasta vai likaista?

Jokainen teko on pieni tai suuri askel ihanteen puolesta tai sitä vastaan. Jos jään valinnoillani vahvistamaan tiedostamaani ongelmaa, voinko olla ylpeä itsestäni?

Kun lataan puhelimeni kotini pistorasiasta, liitän sen sähköverkkoon. Millaista maailmaa silloin vahvistan tai heikennän?

Likaisilla tavoilla tuotettu energia on pääasiallinen syy nykyiseen ilmastonmuutokseen. Se on ehtyvää energiaa. Lisäksi likaisen energian terveyshaitat vähentävät hyvinvointia ja aiheuttavat kustannuksia useilla yhteiskunnan eri sektoreilla.

Tuulesta tai auringosta temmattu energia ei lopu. Ja puhtaan energian tuottaminen työllistää likaista energiaa enemmän.

Ratkaisuksi asettuminen antaa ihmiselle kaaokselta suojaavaa mieltä. Pieni teko voi olla kokijalle itselleen suurta ja merkittävää. Puhtaan energian saaminen omaan kotiin on muutaman klikkauksen päässä.

Elämisen arvoinen elämä on sitä, että voi kokea ilahtumista tai haltioitumista. Tekemällä ihmisen mittaisia valintoja joka päivä.

Toistuvista teoista muodostuu tapa. Tavat tekevät ihmisestä sen, mitä ihminen on.

Kestävissä valinnoissa yhdistyvät oma etu ja yhteinen paras. Häviäjiä ei ole vaan kaikki voittavat. Kyse ei ole luopumisesta ja tinkimisestä vaan sen tunnistamisesta, mitä tarvitaan enemmän ja mitä vähemmän hyvän elämän elämiseksi.

On kuljettava määrätietoisesti upeuksia kohti. Käytettävä rohkeasti omia vaikutusmahdollisuuksia myönteisen muutoksen ja uudistumisen aikaansaamiseksi.

Tietoinen ratkaisuksi asettuminen antaa elämälle merkitystä, joka kannattelee arkea.


Dosentti Arto O. Salonen avartaa kokemusta ihmisenä olemisesta, rakentaa elinvoimaisia organisaatioita ja edistää kestävään yhteiskuntaan siirtymistä. www.artosalonen.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *